Οι επαγγελματικές αλλεργίες εκδηλώνονται είτε στο επαγγελματικό περιβάλλον είτε κάποιες ώρες μετά.

Τα κυριότερα νοσήματα είναι η επαγγελματική ρινίτιδα, το επαγγελματικό άσθμα και η αλλεργική κυψελιδίτιδα (ή αλλεργική πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας).

Τα αίτια είναι πολλά και διακρίνονται σε μικρού και μεγάλου μοριακού βάρους. Το πιο σημαντικό σε αυτές τις καταστάσεις είναι να τεθεί η υποψία και κατά συνέπεια η διάγνωση, ώστε να προστατευθεί ο ασθενής. Σε διαφορετική περίπτωση, με τη συνέχιση της έκθεσης θα επιδεινώνεται και η κλινική του εικόνα ανεξαρτήτως της αγωγής.

Το latex, τα αποθηκευτικά ακάρεα στα άλευρα, τα ισοκυανιούχα (που βρίσκονται σε χρώματα, μονωτικά υλικά κλπ) και η σκόνη του ξύλου είναι χαρακτηριστικά επαγγελματικά αλλεργιογόνα.

Ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα από το ανώτερο (καταρροή, πταρμοί, συμφόρηση) ή/και το κατώτερο αναπνευστικό (βήχας, δύσπνοια, συριγμός). Συνήθως ο ασθενής δεν εμφανίζει τα συμπτώματα από τις πρώτες μέρες στην εργασία του αλλά χρειάζεται κάποιο χρόνο ευαισθητοποίησης.

Η διάγνωση στηρίζεται στο ιστορικό, την αντικειμενική εξέταση, τη σπειρομέτρηση και τα δερματικά τεστ.

Το LTP σύνδρομο πήρε το όνομά του από τις πρωτεΐνες μεταφοράς λιπιδίων (LTPs Lipid Transfer).

Αυτές οι πρωτεΐνες βρίσκονται κυρίως στο εξωτερικό περίβλημα πολλών φυτών και η λειτουργία τους είναι να μεταφέρουν διάφορες ουσίες και να προστατεύουν τα φυτά από τα βακτήρια.

Η συγκέντρωση τους στο εξωτερικό περίβλημα των φυτών είναι αρκετά υψηλή και οι πρωτεΐνες αυτές είναι πολύ ανθεκτικές σε υψηλές θερμοκρασίες.

Συνεπώς αν κάποιος ασθενής παρουσιάσει αλλεργία σε κάποια από τις παραπάνω πρωτεΐνες μεταφοράς λιπιδίων δεν έχει σημασία αν η τροφή που θα λάβει είναι φρέσκια ή επεξεργασμένη.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπιες τοπικές αντιδράσεις δηλαδή κνησμός μέσα στο στόμα ή πρήξιμο έως και αναφυλακτικό σοκ (βαριές αντιδράσεις). Μπορεί να εμφανίζονται αμέσως μετά την βρώση ενός φρούτου π.χ. ροδάκινο, βερίκοκο κ.άλ. γιατί είναι τα φρούτα που έχουν υψηλή συγκέντρωση LTP πρωτεϊνών.

Τροφές που μπορεί να περιέχουν πρωτεΐνες μεταφοράς λιπιδίων

1) ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ : καρύδι, φουντούκι, κάστανο, αμύγδαλο
2) ΦΡΟΥΤΑ: ροδάκινο, μήλο, αχλάδι, κεράσι, βερίκοκο
3) ΛΑΧΑΝΙΚΑ: κρεμμύδι, καρότο, σέλινο, μαϊδανός, μαρούλι, λάχανο, σπαράγγι.
4) ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ: σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι.
5) ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ: ντομάτα, ρόδι, ακτινίδιο, σταφύλι.

Η εμφάνιση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων σε ασθενείς που εμφανίζουν το LTPs σύνδρομο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που θα συμβάλλουν στην εμφάνιση και την ένταση των συμπτωμάτων ήπιων ή σοβαρότερων.

Οι παράγοντες αυτοί είναι:1) άσκηση, 2) εμπύρετο, 3) λήψη φαρμάκων κυρίως αντιπυρετικών ή αντιφλεγμονοδών π.χ. ασπιρίνη, 4) λήψη αλκοόλ, 5) έμμηνος ρήση.

Όλες οι τροφές που αναφέραμε παραπάνω, σε κάθε ασθενή δεν παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα πάντα και με την ίδια ένταση.

Διάγνωση LTP Συνδρόμου

1) Ιστορικό
2) Δερματικές Δοκιμασίες (test)
3) Αιματολογικός έλεγχος ( ειδικές IgE ανοσοσφαιρίνες)
4) Μοριακός έλεγχος.

Θεραπεία LTP Συνδρόμου

Πλήρης αποφυγή της τροφής που έχει επιβεβαιωθεί με την διάγνωση.

Ο ασθενής πρέπει να έχει πάντοτε μαζί του το σετ επείγουσας αντιμετώπισης (δηλ. αντιισταμινικά, κορτιζόνη, αδρεναλίνη).

Όταν πρόκειται για φρούτα ειδικά και πάντα στηριζόμενοι στη βαρύτητα των συμπτωμάτων να γίνεται καθαρισμός της φλούδας όπου εκεί ειδικά έχουμε υψηλή συγκέντρωση LTPs.